До 10 млн. евро ще са щетите за родни производители от руското ембарго 13.08 | 16:05

Търсим пазари в трети страни, където да изнасяме земеделска продукция

От Мина Стойчева

Размер между 5 и 10 млн. евро ще достигнат щетите за някои български селскостопански стоки заради наложеното от Москва ембарго върху вноса. Това коментира служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев и допълни, че по-сериозни ще са потенциалните щети, които биха настъпили. 

Грудев визира косвените щети, свързани с част от земеделската продукция от целия Европейски съюз. Тя няма да може да бъде изтъргувана на руския пазар и ще остане в границите на страните членки на Европейския съюз (ЕС).

"Точно за тези щети ще държа пред извънредния съвет на министрите страната ни да получи обезщетения", обясни Грудев, цитиран от БТА. Съвместно с министъра на външните работи земеделският министър е организирал проучване на пазари в Трети страни, за които биха могли да се изнасят повече български стоки.

"Ще се работи за либерализиране на тези пазари - всички страни извън ЕС, включително и САЩ", обясни Грудев. В допълнение той подчерта, че се надява до края на месеца да бъде свикан извънредният съвет на министрите на земеделието в ЕС. На него трябва да бъдат обсъдени обещаните от Брюксел компенсации за засегнатите производители от блокирания внос за Русия. 

В началото на седмицата от Министерството на земеделието и хранитe изпратиха писмо с предложение за свикване на извънредно заседание на Европейския съвет по земеделие и рибарство (AGRIFISH). Искането беше отправено към президента на съвета Маурицио Мартина. 

Водещи

Най-четени