"Имаш само един живот - пази го" във Велико Търново 30.09 | 21:01

Ученици и майки от града се включиха в инициативата за безопасност на пътя

От Таня Георгиева

Четвъртокласници от ОУ "Бачо Киров" и майки с деца до една година се включиха в празника на открито "Имаш само един живот - пази го!" във Велико Търново.

Учениците се включиха във викторина с въпроси за правилата на движение по пътищата. И, макар че имаха трудности с гладкото прочитане на условията на въпросите, то знанията им за безопасността на пътя бяха значително по-добри, разказва Север.бг.

Според класния ръководител Емил Витанов учениците имат не само основни, а по-задълбочени познания за безопасно придвижване, защото от първи клас изучават правилата за това. А Нели и Николета потвърдиха думите му, като изброиха без проблем най-важните правила за пешеходци и колоездачи.

Инициативата е част от кампанията по безопасност на движението "Да съхраним живот" и е подкрепена от сектор Пътна полиция към ОД на МВР – Велико Търново, БМЧК, Младежки дом и Център за родители "Нарру Мums" – Велико Търново. Инспектор Валентин Генов от сектор "Пътна полиция" беше арбитър във викторината и връчи награди на всички, отговорили правилно.

С майките пък беше проведено събеседване по правилата за движение. От Петя Милина те научиха повече и за поставянето на обезопасителни детски седалки в автомобилите. Малките участници в движението получиха балони, стикери и други интересни изненади.

В празника бяха включени и анонимни тестове с учениците, за проверка на техните знания за правилното поведение на пътя. Накрая младежкият авариен екип към младежката организация на БЧК-Велико Търново направи демонстрации на различни ситуации на пътя - оказване на първа помощ на пострадали хора.

След обработване на попълнените от децата тестове специалистите ще уточнят какви са знанията и какви - пропуските им за правилното поведение на пътя. Това ще бъде в основата за разработване на здравно-образователна програма и презентации, които да бъдат в помощ на преподавателите в училищата.

Най-четени