"Не" на тютюневия дим казват граждански организации в "Сити Център София" 22.01 | 12:46

60% от българите одобряват пълната забрана за пушене на обществени места

От Ивайло Ачев

От 14 часа до 19 часа днес (22 януари), в "Сити Център София" ще се проведе инициатива в подкрепа на пълната забрана на тютюнопушенето, съобщават от гражданската организация "Без дим".

В посочения период лекари и доброволци ще измерват в каква степен белите дробове на посетителите на мола бул. "Александър Стамболийски". Данните за жизнената вместимост количество на въглероден монооксид в издишания въздух и форсиран витален капацитет могат да покажат доколко тютюнопушенето е увредило белия дроб на пушачите.

Освен това членове на Гражданска инициатива "Без дим" да събират подписи в подкрепа на внесените искания за по-широк обхват и стриктен контрол на пълната забрана.

Според изследване на Gallup International от ноември 2011 г., поръчано от Министерство на здравеопазването, 60% от българите одобряват пълната забрана за пушене на обществени места.

В инициативата участват още фондациите "Грижа за здравето" и "България – младежка превенция". Партньори в организацията на събитието са "Екс пушачите са неудържими", които представят иновативната дигитална платформа на Европейската комисия iCoach.

Кампанията на Европейската комисия "Екс пушачите са неудържими" има за цел да помогне на хората на възраст 25 - 34 години да откажат цигарите и да продължат да не пушат. За по-малко от половин година повече от 150 000 пушачи от ЕС са се регистрирали в иновативната дигитална платформа iCoach.

Водещи