"Родна реч, омайна, сладка" ще звучи в Мадрид 02.07 | 12:55

Сънародниците ни могат да се радват на нов институт за български език и литература

От Филипа Тодева

Правителството одобри проект на Спогодба за културно, образователно и научно сътрудничество между България и Испания. Една от клаузите в нея предвижда страните да си оказват съдействие и сътрудничество с оглед възможността през следващите години в Мадрид да бъде открит Институт за български език и литература.

Спогодбата регламентира нов, модерен начин на сътрудничество в областта на културата, науката и образованието. Тя отговаря както на сближаването на двете страни, така и на потребностите на българската общност в Испания, която значително се разрасна през последните години.

Документът ще допринесе за активизиране на контактите в различни области като културно и езиково многообразие, фундаментални и приложни научни изследвания, подкрепа на иновационната дейност, професионално образование, насърчаване на дейности и институции в сферата на физическото възпитание и спорта, обмен на добри практики между правителствени и неправителствени организации с отношение към младежката политика, уточниха от пресслужбата на кабинета.

Най-четени