Табелки „Образцов дом“ отново ще красят домовете на гражданите 16.01 | 08:00

За това настояват от Асоциацията на домоуправителите в Бургас

От Филипа Тодева

Домоуправителите в Бургас настояват за връщането на табелките "Образцов дом", които се закачваха по вратите на гражданите по време на социализма.

От новоучредената асоциация на домоуправителите съобщиха пред БТА, че се планира ръководството й да преценява кой заслужава да получи поощрителната табела. Изискванията ще са строги и домът наистина трябва да е за образец.

Според асоциацията в скоро време най-чистите и подредени собственици ще имат честта да окичат къщата или блока.

Домоуправителите са на мнение, че така и съседите ще имат мотивация да поддържат своя вход чист, красив и уютен за обитателите му. Смята се, че ще се създаде изкуствена конкуренция и домовете и кооперациите да се развиват.

Юристът на асоциацията Катя Генчева съобщи, че най-честите проблеми, които възникват между съседите са за течове. Тогава са необходими три неща - бърза реакция, етичност от съседите и намиране на подходящи специалисти, които да отстранят проблема, посочи тя.

Оказва се, че съхраняването на зимнината в избите също е много важен междусъседски въпрос. Съседите често имат конфликти заради каци с кисело зеле, съхранявани по терасите.

Карат се и за часовете за тупане, простиране и пране, миене на прозорци, капещи климатици. Тези въпроси, според асоциацията, могат да се решат с един правилник за вътрешния ред, който да се спазва от всички.  

Водещи

Най-четени