20 км алеи на Витоша "ще заблестят" 13.08 | 14:24

Предвижда се да бъдат възстановени 20 км алейни мрежи

От Лазар Тодоров

В разгара на летния сезон всички обичаме да си почиваме сред природата. Едни - на морe, а други - на планина. Но за най-голямо нещастие на софиянци и в природен парк "Витоша" започват ремонти.

И както из цялата столица, така и в най-големия парк, на който се наслаждават жителите на града, му предстои възстановяване на алейните мрежи.

Шест са пътеките, който ще подлежат на ремонти, те са с обща дължина 20 км и са финансирани по Оперативна програма "Околна среда 2007–2013 г.”.

Една от най-любимите дестинации на жителите на София, а именно "Златните мостове" с дължина 3,2 км, която минава през местността Офелите, ще бъде една от ремонтираните. Другата пътека тръгва от х. "Кумата" - тя също е кръгова и минава през местността Конярника, х. "Звездица", х. "Еделвайс" и пак се връща на "Кумата" с дължина 4,10 км.

Третата алея е от х. "Малинка" до х. "Еделвайс" и е сравнително по-къса - 1,8 км.

Четвъртата алея е от Дендрариума до "Златни мостове" на която се разхождат хиляди софиянци през почивните дни и се морят над 2,2 км. 

Следващата алея е от х. "Планинарска песен" до х. "Бор" и е с дължина 2,15 км и шестата алея е от местността Яворова поляна до с. Кладница" – 7,2 км.

Предвидените средства за строително-монтажни работи са на обща стойност 917 163 лв. Ще бъдат възстановени настилките, бордюрите, канавките, бетонните и дървените водостоци, дървените мостове и скари. Ще се изградят и подпорни стени по протежението на тези алеи.

Предвижда се монтирането на дванадесет обяснителни информационни табла, които ще насочват и информират посетителите на парка. Алеите ще бъдат ремонтирани до края на лятото.

Водещи

Най-четени