29 са вече приемни семейства във Врачанско 29.01 | 14:29

В началото на 2012 г. приемните семейства в областта са били само 12

От Кремена Бедерева

Увеличава се интересът към приемната грижа във Врачанско, като вече са утвърдени 29 приемни семейства, съобщи директорът на областната структура "Социално подпомагане" във Враца Димитрийка Цанова.

Тя припомни, че в началото на 2012 г. приемните семейства в областта са били само 12, а за една година са се увеличили два пъти. Четири от семействата са доброволци, а останалите - професионални приемни родители, уточни Цанова.

Три общини - Враца, Бяла Слатина и Козлодуй, работят по проект "И аз имам семейство" на ОП "Развитие на човешките ресурси", като техните социални отдели са одобрили 15 приемни семейства от общия брой.

В момента процедурата по обучението и утвърждаването от комисията по приемна грижа към дирекцията "Социално подпомагане" са още 15 заявления от семейства, които желаят да станат приемни за деца от социалните институции.

Само през януари тази година са подадени още девет заявления от семейства, посочи Димитрийка Цанова, цитирана от БТА. Общо 23 деца от социални институции живеят при приемни родители и се възпитават в семейна среда.

От общо 270 деца, настанени в домове за деца, лишени от грижи, и други социални институции в областта, 103 са одобрени за настаняване в приемни семейства, посочи Димитрийка Цанова. Според нея приемните родители предпочитат да се грижат за деца на възраст 2-6 години и се въздържат да възпитават по-големи деца и деца с увреждания.

Водещи

Най-четени