358 са услугите, с които се помага на възрастните хора у нас 15.05 | 12:20

България си е поставила за цел да намали броя на живеещите в бедност с 260 хил. до 2020 година

От Ивайло Ачев

Броят на социалните услуги, предоставяни в общността за възрастни хора, е 358 към края на март тази година. Техният капацитет е 7 871 места. Това стана ясно на семинар, който Министерството на труда и социалната политика (МТСП) организира с участието на хора в предпенсионна и пенсионна възраст в Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи.

В Националната програма за реформи (2011–2015 г.) на България е заложена национална цел "Намаляване на броя на живеещите в бедност с 260 хил. души до 2020 г.”, отбелязаха експертите. Те напомниха, че една от подцелите е намаляване броя на лицата на 65 и повече навършени години, живеещи в бедност, с 52 хил. души.

Преходът от институционална грижа към услуги, предлагани в общността и семейството, се реализира чрез разширяване на кръга на услуги като дневни центрове, центрове за социална рехабилитация и интеграция, защитени жилища, развитие на модела за предлагане на услуги в домашна среда (личен асистент, социален асистент, домашен помощник, домашен социален патронаж).

Експертите от МТСП окачествиха като най-успешни социални услуги в подкрепа на лицата с увреждания услугите "Личен асистент” и "Социален асистент”. За тях по националната програма "Асистенти за хора с увреждания” през настоящата година е осигурено финансиране от държавния бюджет за 3000 лични асистенти. Услугите ще се предоставят и с подкрепата на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР), по която е осигурено финансиране за повече от 9200 лични и социални асистенти.

Специалистите представиха проекта "Домашни грижи за независим и достоен живот", който се реализира съвместно от Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазване, Българския червен кръст и Швейцарския червен кръст. По него се предвижда разкриването на четири центъра "Домашни грижи” в четири общини на област Враца, които ще предоставят интегрирани грижи за близо 500 души.

По време на презентациите лекторите запознаха аудиторията с възможностите на ОПРЧР за развитие на мрежата от социални услуги и дългосрочна грижа. Проектът "Подкрепа за достоен живот” е на стойност 35 млн. лева. Негов бенефициент е Агенцията за социално подпомагане и партньори - 262 общини и 23 района на Столична община. Целта е предоставянето на услуги в семейна среда чрез въвеждане на принципа "индивидуален бюджет за личен асистент”.

За схема "Помощ в дома” по ОПРЧР са предвидени 30 млн. лв. за създаването на Звена за услуги в домашна среда към съществуващите домашни социални патронажи.

Водещи

Най-четени