40 приемни семейства у нас могат да се грижат за сирийчета без родители 13.09 | 14:06

Това е предвидено от Конвенцията на ООН за правата на детето

От Елица Елефтерова

Около 40 приемни семейства, или 20% от членовете на Националната асоциация за приемна грижа са готови да приемат сирийски деца бежанци, настанени в бежанските лагери у нас. Това показва извършено допитване, съобщава БТА

В  допитването са участвали повече от 200 семейства от цялата страна, съобщават от асоциацията, която е готова да проведе информационна кампания сред членовете си за възможността да се погрижат за дете бежанец, настанено в българските бежански лагери.

По неофициални данни 70 сирийски деца в бежанските лагери у нас са пристигнали в страната, непридружени от родителите си или други възрастни. Държавата има възможност да ги настани в социални домове за деца, лишени от родителска грижа.

В същото време, по данни на Агенцията за социално подпомагане, в близо 300 приемни семейства няма настанени деца.

Когато не могат да бъдат намерени родителите или други членове на семейството, на детето бежанец се осигурява същата закрила като при децата, постоянно или временно лишени от семейната си среда по каквато и да било причина.

Това се посочва в Конвенцията на ООН за правата на детето, която е ратифицирана и от България през 1991 година. Една от мерките за закрила, според националното законодателство, е настаняването в приемно семейство, посочват от асоциацията.

Водещи

Най-четени