50 българчета ще почиват на хърватското крайбрежие 28.05 | 13:55

Община Загреб ще осигури почивката на деца от най-пострадалите райони на Столичната община

От Кремена Бедерева

Община Загреб ще осигури почивката на 50 деца от най-пострадалите райони на Столичната община на хърватското крайбрежие.

Това стана ясно след подписването на меморандум за сътрудничество със София от кмета на хърватската столица Милан Брандич, който заедно със софийския кмет Йорданка Фандъкова присъства на откриването на шахматен турнир на 50 дъски между София и Загреб.

Турнирът е ежегоден и се организира между балканските столици. Преди началото му беше представен талисманът на Европейския шахматен съюз - състезателният кон Кинг ван Беркенброк.

На откриването на състезанието присъстваха световноизвестните ни шахматисти Веселин Топалов и Антоанета Стефанова. По думите на Силвио Данаилов - президент на Европейския шахматен съюз, вече има решение на Европейския парламент, с което шахматът ще бъде въведен като учебна дисциплина във всички европейския страни.

Данаилов посочи още, че през ноември в София предстои да се организира турнир на 1000 дъски. Пред журналисти Фандъкова посочи, че с подписаният меморандум се поставя начало на сътрудничество между двете столици.

Тя допълни, че до месец предстои окончателното завършване на концесионния анализ, и предстои даването за одобрение от Столичния общински съвет на решение за концесионирането на минералната баня в Банкя.

По думите й хърватски бизнесмени също могат да имат интерес към концесионирането на банята. Милан Брандич заяви, че бизнесът от Хърватия иска сътрудничество с България и неговата задача е да даде началото му.

На ниво "общински дейности" двата града според Брандич могат да обменят добри практики в областта на паркирането, на градския транспорт, на екологията, спорта, образованието и културата.

Водещи