62-ма покриха изискванията за учители по програма "Заедно в час" 21.04 | 07:23

Те ще преподават на ученици от 5-ти до 12-ти клас

От Андриян Георгиев

62-ма са успешните кандидати, които получиха оферти да станат учители по програмата "Заедно в час" от новата учебна година, съобщиха от програмата. Това е двойно увеличение в сравнение с миналата, първа година на програмата. Имало е 729 кандидати, като това означава, че 9% са преминали успешно стриктния процес на селекция.

Профилът на одобрените специалисти е разнообразен. Петдесет и трима са завършили висше образование в България. Девет от успешните кандидати са учили в университети в чужбина.

Различни са и техните специалности – от английска и българска филология, през природни и инженерни науки до социални науки. 

На новоизбраните учители предстоят важни месеци – започва обучението им за придобиване на професионална квалификация "учител” с основен партньор на програмата Софийския университет "Св. Климент Охридски”. През този период младите учители ще се запознаят с основни педагогически концепции, ще навлязат в тънкостите на планирането и осъществяването на учебния процес, така че да постигат съществени резултати с учениците.

Част от обучението им е запознаване с международния модел "Преподавай като лидер”, работа с родители, организиране на извънкласни занимания, работа в мултикултурна среда и др.

Съществена част от подготовката е преподаване в Лятната академия за успех и забавления на "Заедно в час". Тя ще се проведе в София през юли и август. В академията ще се включат около 200 деца от 5-ти до 12-ти клас, които ще прекарат три пълноценни седмици с новите учители на "Заедно в час" и ще могат да наваксат и напреднат с учебния материал. До началото на май всеки може да научи повече за Лятната академия и да подкрепи осигуряването на безплатни учебни материали за участващите ученици на vchas.zadrujno.bg – единствена по рода си платформа за онлайн дарителство в България. 

Новите учители по програма "Заедно в час" ще преподават приоритетно на ученици от 5-ти до 12-ти клас в училища от областите София-град, София-област, Пловдив, Стара Загора, Враца, Монтана, Благоевград и Пазарджик. До края на месеца организацията набира заявки от училища, които биха искали да назначат учител по програмата и в своята общност. 
"Заедно в час" е неправителствена организация, чиято цел е всяко дете в България да има достъп до качествено образование, независимо къде живее и какви са финансовите възможности на родителите му. 

Водещи

Най-четени