78 деца ще си имат нови семейства и дом в Пловдив 08.08 | 13:45

Те ще бъдат настанени в центрове от семеен тип и защитени жилища

От Гергана Златкова

Община Пловдив ще настани 78 деца в риск в пет центъра от семеен тип и защитено жилище чрез проект по ОП "Регионално развитие". Това съобщи заместник-кметът Димитър Кацарски на пресконференция в пресклуба на БТА. 

Проектът "Социална инфраструктура в град Пловдив - модел за по-добра грижа за децата", се финансира от европейския фонд за регионално развитие и има за цел да подобри условията на живот на тези деца, осем от които са с увреждания, уточни Кацарски.

По думите му материалната база ще бъде готова през септември. Общата стойност на проекта е над 3 750 000 лева, като 3 188 000 лева е финансовата помощ от европейския фонд за регионално развитие, а останалите 563 000 лева - от държавния бюджет. 

В центровете ще бъдат настанени деца в риск от 3- до 18-годишна възраст от домовете за хора с умствени и физически увреждания и домовете за медикосоциални грижи.

Досегашните домове ще бъдат заменени с нова материална база и среда, близка до семейната, отбеляза заместник-кметът. 

Петте центъра от семеен тип се строят в няколко жилищни района, а защитеното жилище ще е в кв. "Христо Ботев-север". 

Размерът на стаите и броят на помещенията в центровете са съобразени с броя на децата, които ще бъдат настанени в тях - общо по 14.

За децата ще се грижат 45 души персонал, за издръжката на който вече са преведени 685 835 лв., допълни  Георги Титюков, заместник-кмет на община Пловдив по социалните въпроси. 

Сградите се строят с мерки за енергийна ефективност и ще бъдат обзаведени с оборудване, подходящо за хора с увреждания, допълни Титюков. 

По време на изпълнението на проекта ще се осъществява координация и съвместна работа с отдел "Закрила на детето" към дирекцията "Социално подпомагане". 

Водещи

Най-четени