8,7 млн. евро отиват за домове за деца без родителска грижа 13.03 | 16:33

Парите се отпускат по Програмата за развитие на селските райони

От Ивайло Ачев

8,7 млн. евро ще бъдат отделени за изграждане на защитени жилища, центрове за настаняване от семеен тип, дневни центрове и центрове за социална рехабилитация и интеграция, съобщават от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Средствата идват по мярка 321 "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 година.

Подробности около финансирането бяха дадени по време на информационен семинар за допустимите за подпомагане общини за изпълнение на национална стратегия "Визия за деинстуционализация на децата в България”.

"Идеята е не просто да се задели тази сума, а наистина да се построят тези жилища и да се даде на нашите деца правото за живот в семейна среда и достъпът им до качествена грижа според индивидуалните им потребности”, каза зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова. Тя изрази своята съпричастност като майка и каза, че лично ще наблюдава целия процес по изпълнението на стратегията и няма да допусне нито един проект да остане незавършен.

Водещи