80% от жителите на Смолян с нови водопроводи и канализация 29.04 | 20:54

До 10 август ще приключи проектът за воден цикъл на Смолян

От Кремена Бедерева

До 10 август ще приключи проектът за воден цикъл на Смолян. Това стана ясно по време на открит урок с ученици от 11 клас, който се проведе в областния град за учредяване на стипендии за младежи, които нямат възможност да следват след завършване на средното си образование, предаде радио "Фокус”-Смолян.

Идеята за проекта се ражда още през 2000 г., когато започва проектиране с цялостно обследване на града. През 2003 г. Европейската комисия приема интегрирания проект, който се финансира от предприсъединителната програма ИСПА, финансираща проекти в България, за да стане пълноправен член на съюза.

През 2004 г. е подписан финансов меморандум, а началото на проекта е даден през 2007 г. след подписване на шест договора от страна на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което получава 24 000 000 евро за проекта на Смолян.

Освен Смолян още шест града в страната се възползват от програма ИСПА за различни инфраструктурни проекти, като този на Смолян е в най-напреднала фаза. Проектът за воден цикъл на Смолян е разделен на две фази, като първата включва изграждане на модерна пречиствателна станция за отпадни води, която вече функционира.

След 2012 г. градовете с население над 10 000 души, които нямат подобни станции, ще плащат глоби на ЕК за неизпълнени изисквания. В случая Смолян няма да е сред тях и жителите ще бъдат пощадени от евентуални санкции. Вторият етап на проекта, включващ подмяна и строителство на нови канализации и водопроводи, ще приключи до 10 август.

С него 80% от водопроводите и канализациите на Смолян вече са подменени, като голяма част от домакинствата вече не изхвърлят обратните си води в река Черна. Консорциум "Копаса Понсстрой ВОД” е построила 45 км нови водопроводи и 15 км канализации.

В момента се проектира и втори воден цикъл на Смолян. Той ще обхваща общо 86 улици в града, в които ще се подменят и изградят нови водопроводи и канализационни клонове. По този начин целият град и новите курортни квартали ще са с ново водоснабдяване и ще са обхванати от канализация.



Водещи

Най-четени