8000 в Търновско получават хранителни помощи 13.08 | 15:17

В списъците за втория транш са включени и майките с деца до 1 година

От Таня Георгиева

6 875 души от Великотърновска област имат право да получат хранителна помощ от интервенционните запаси на Европейския съюз при втория транш. От тях 1 133 са от община Велико Търново.

Това информира Пламен Йорданов от Областната структура на БЧК.

Поради завишени критерии от Агенция "Социално подпомагане" към бенефициентите на енергийни помощи, много от хората не са отговорили на новите условия и отпадат от списъците - от там намаляват и тези, които ще получат хранителна помощ. Освен това има починали, което също се отразява на бройката, отбеляза Йорданов.

За сметка на това от Държавен фонд "Земеделие" и Министерството на здравеопазването и храните са направили промяна в Наредбата за разпределяне на храните от интервеционните запаси за социално слаби лица. Според тази Наредба майки и осиновителки, които имат деца до едногодишна възраст, както и семейства на деца с увреждания, също имат право на хранителни помощи. За областта 1 556 майки ще получат от запасите, а само от община Велико Търново те са 339.

Всяко лице от списъка ще получи по 4 кг. ориз, 4 кг. брашно, 4 п. лозови сърми, 1 кг. грис, 2 п. спагети, 5 п. нишесте и 2 к. вафли.

Продуктите ще бъдат транспортирани в понеделник от Централния областен склад до различните общини, като всяка ще определи времето за раздаване на помощите.

Във Велико Търново вторият транш от раздаването ще започне на 16 август /вторник/ и ще продължи до 2 септември /петък/ всеки делничен от 08:00 до 12:00 часа. Адресът, на който могат да се получат храните е ул. "Цанко Церковски" 10 / срещу ПГТ "Д-р Васил Берон"/.

"Желателно е гражданите да носят здрави торби, тъй като продуктите излизат около 15 кг. А майките пък ще получат продуктите и от първия транш, което прави около 26 кг.", предупреди Пламен Йорданов и препоръча хората да не се струпват наведнъж, в първите дни.

"Времето е горещо, повечето хора са възрастни - може да им прилошее от чакане. Всички, които са в списъците ще получат продуктите до края на транша", каза в заключение Йорданов.

Водещи

Най-четени