Walmart ще подкрепи малки ферми от целия свят 05.11 | 12:34

Компанията ще купува повече продукти от местни малки ферми. От една страна това ще донесе повече приходи за фермерите, а от друга – клиентите ще имат достъп до по-добри храни

От Деляна Петкова

Американската верига от магазини Walmart ще подкрепи устойчивото развитие на земеделието по целия свят. От компанията заявиха, че ще купуват повече стоки от малки и средноголеми ферми, като така ще помагат за развитието на бизнеса им.

Фермерите ще получат по-големи доходи, а като цяло инициативата ще намали вредното влияние на дейностите от областта на селското стопанство върху околната среда, вярват от компанията.

От друга страна, чрез новата инициатива клиентите ще имат достъп до пресни храни с по-високо качество.

Над 1 млрд. души по света са свързани по някакъв начин със селското стопанство, а милиони от тях живеят с по-малко от 2 долара на ден. В същото време населението на Земята расте и през 2050 година фермите трябва да изхранят 9 млрд. души“, коментира изпълнителният директор на Walmart Майк Дюк при представянето на идеята.

Той допълни, че проектът на компанията ще повиши приходите на фермерите, а това ще доведе до по-ефективно използване на пестициди и вода, а клиентите ще получат пресни продукти.

От компанията поясняват и част от целите, които са си поставили. До края на 2015 година те ще подобрят достъпа на много малки и средни по големина ферми до пазарите чрез:

- продажби на храни на стойност 1 млрд. долара, произведени от 1 млн. малки ферми;

- курсове и обучение за работниците в 1 млн. малки ферми – земеделците ще бъдат учени на подбор на семената, устойчиви практики и други полезни дейности;

- увеличение на доходите на фермерите с между 10 и 15%;

- в САЩ в магазините на Walmart ще бъдат увеличени продажбите на хранителни продукти, произведени в региона на магазина.

Водещи

Най-четени