Американски студенти по медицина идват на стаж у нас 29.05 | 09:54

32-ма студенти ще стажуват в 2 социални дома за деца в Плевен

От Кремена Бедерева

32 студенти от медицинския колеж в град Рома, щата Джорджия, САЩ са на преддипломен стаж в два социални дома за деца в Плевен. Това съобщи за БТА Валя Минкова, председател на сдружение "Подкрепа на деца, лишени от родителски грижи - Детелина".

Студентите, които се подготвят за медицински сестри и братя, са разпределени по една седмица в дома "Детелина" и Дома за медико-социални грижи. Под ръководството на четирима преподаватели те имат за цел да се запознаят с условията за отглеждане на деца в риск в специализирани заведения зад граница, тъй като в САЩ няма такива институции, поясни Минкова.

При проучване възможностите за задължителния стаж, заплащан от студентите, ръководството на колежа се е доверило на предложението на пастор Пол Риджуей и съпругата му Джудит, които са сред дарителите на дом "Детелина" и така Плевен е избран за втора поредна година, допълни председателят на сдружението.

Стажантите от САЩ са направили дарение от консумативи. В края на месеца те ще отпътуват за Лондон, където ще продължат стажа си, запознавайки се със системата на здравеопазване в условията на болнично заведение, каза Минкова.

Водещи