Англичани и датчани боядисват яйца в с. Момчиловци 21.04 | 15:57

Няколко семейства от Англия имат вили в селото и всяка година идват за празниците в Родопите

От Кремена Бедерева

Англичани и датчани боядисват яйца в смолянското село Момчиловци днес на Велики четвъртък, съобщи за радио "Фокус” кметът Мария Никова.

Няколко семейства от Англия имат вили в селото и всяка година идват за празниците в Родопите. Заедно с местните хора те ще се включат активно в багренето на яйца.

На гости на кмета на Момчиловци пък днес пристигат пет датчани, които също искат да участват в традиционните обичаи за Великден, тъй като при тях те не са силно изразени, отбеляза Никова.

Заедно с кмета, гостите ще се научат да боядисват яйца и ще участват в службата на Възкресение. По традиция през последните години, църквата в селото - "Св. Св. Константин и Елена” се оказва тясна за миряните и те се събират в двора й, за да може в полунощ, всички заедно да изрекат "Христос Воскресе” и да се поздравят за светлия празник, каза Никова.

27 параклиса и две църкви има в село Момчиловци и околностите му и всички те са в отлично състояние, посочи още Мария Никова.

По думите й, храмовете в района са за показ, тъй като местните хора постоянно събират средства за ремонти и саниране на сградите и ги поддържат в добро състояние. Пред параклисите дори са оформени и кътове за отдих.

В селото има и две църкви. Голямата "Св. Св. Константин и Елена” е построена през 1836 г., но населението на Момчиловци винаги се е грижело за своя храм чрез събиране на средства от инициативни комитети и дарения на благородни хора, допълни Никова.

Водещи

Най-четени