Артисти влизат в училище, за да творят заедно с децата 12.07 | 09:30

България може да се включи в международен проект, свързан с креативността

От Елена Кирилова

България е сред потенциалните бъдещи партньори по проект, свързан с развиването креативността на децата още в училищна възраст.

Преподавателят по медийна композиция и електроакустична музика в Националната музикална академия Румен Димитров представи проекта "Artists in Creative Education” по време на провелия се на 11 юли семинар на тема "Образованието в културните и творческите индустрии – и къде е пазарът?”.

Целта на проекта е да се предостави възможност за срещи в училище с хора, които се занимават с музика, скулптура, режисура и други изкуства.
Идеята е децата да получат и друг контакт с изкуството, да станат част от създаването на един групов културен продукт.

Проектът, който ще продължи до есента на тази година, е създаден от четири организации от Австрия, Великобритания, Швеция и Холандия. Румен Димитров е сред поканените представители от Източна Европа, които също са се включили в проекта.

След приключването през октомври се очаква мрежата да разшири дейността си, а България е един от потенциалните й бъдещи партньори, като у нас ще се търсят подходящи организации, които да сътрудничат за осъществяването на интересните идеи.

В рамките на семинара бе представена и Секторна група "Креативни индустрии” на мрежата Enterprise Europe Network за България. Идеята на тази мрежа е да се създаде подкрепяща среда, която дава възможност за получаване на капитал за започване на малък бизнес.

Enterprise Europe Network е най-голямата консултантска мрежа в Европа, която предлага на малкия бизнес възможности за интегриране на европейския пазар. За целта на фирмите се предоставя консултантска помощ за опознаване състоянието на пазара и законодателството, стратегическо и бизнес планиране, екоизисквания и подкрепа по кандидатстване по различни европейски програми. Важна стъпка е и ангажирането на бизнеса в процеса на определяне на европейските политики.

В рамките на семинара, организиран от Обсерватория по икономика на културата и Гьоте институт, бяха представени и магистърските програми на няколко български университета, като акцентът бе върху тези, свързани с културните индустрии – продуцентство, музика, филмово и телевизионно изкуство.

Не бяха пропуснати и теми като творческия продуцент в сценичните изкуства, както и тази за връзката между образованието в България и динамичната среда на културните и творческите индустрии.

Водещи

Най-четени