БЕХ пусна процедурата за новия кредит за НЕК 04.09 | 15:12

32 общини и 9 малки фирми ще повишават енергийната си ефективност с пари от Норвегия

От iNews.bg

Българският енергиен холдинг (БЕХ) официално е започнал процедурата за избор на банки, които да предоставят средства, с които НЕК да покрие задълженията си към американските ТЕЦ-ове "Ей И Ес Гълъбово” и "КонтурГлобал Марица Изток 3”. Това съобщи днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БТА. Според условията на обявения конкурс финансовите институции, които проявяват интерес, ще трябва да отпуснат заем в размер на до 650 млн. евро.

В момента дълговете на НЕК към американските централи са на стойност близо 900 млн. лв. Причината да се търси по-голяма сума е, че процедурата за получаването на новия кредит ще отнеме около два месеца. А през това време дълговете на НЕК вероятно ще се увеличат, обясни Петкова.

С изчистването на борчовете към "Ей И Ес Гълъбово” и "КонтурГлобал Марица Изток 3” общественият доставчик вече ще може да се възползва от предоговорената с тях цена, която дружеството им плаща, за да държат мощностите си в готовност. Договорите с двете компании вече са подписани, но ще влязат в сила едва след изплащането на старите дългове. След това заради по-ниската цена на година НЕК ще спестява около 96 млн. лв. Докато изтекат договорите на компанията с двата ТЕЦ-а за задължително изкупуване, общата спестена сума ще бъде около 1 млрд. лв.

Междувременно днес бяха подписани договори за въвеждане на мерки за повишаване на енергийната ефективност с 32 български общини и 9 малки и средни предприятия. Финансирането на дейностите става със средства на т.нар. "Норвежка програма”. На събитието, освен министър Петкова, която връчи договорите на бенефициентите, присъстваха още посланикът на Кралство Норвегия в България г-жа Гюру Катерина Викьор, а също и представители на Министерството на петрола и енергетиката на Норвегия и на офиса на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Подписаните договори са на обща стойност близо 23.5 млн. лв. При общините средствата се разпределят по две мерки –едната е за повишаване на енергийната ефективност , по която безвъзмездната финансова помощ е над 11 млн. лв., а другата е за използване на възобновяема енергия за отопление в общински и държавни сгради. По нея помощта е 9.4 млн. лв. Предвижда се в рамките на проектите да се извършат дейности по рехабилитация и подмяна на отоплителни инсталации, газификация на детски градини, подобряване на енергийната ефективност в сградите, въвеждане на възобновяеми източници за отопление и други.

Освен тези две схеми, насочени към обществените сгради, се предоставят и близо 3 млн. лв. на 9 малки и средни предприятия у нас за реализация на проекти за изграждане на инсталации за производство на горива от биомаса.

Водещи

Най-четени