БЧК откри консултативен център по приемна грижа 12.04 | 15:16

Основните дейности на центъра са проучването на нагласите по отношение на приемната грижа

От Кремена Бедерева

Консултативен център по приемна грижа откри Българският Червен кръст (БЧК), съобщиха от пресцентъра на организацията.

В партньорство с мрежата от доброволци в страната и с институции и организации с отношение към приемната грижа, мобилeн екип БЧК ще обикаля и консултира желаещите да се грижат за деца, лишени от родителски грижи.

Основните дейности на центъра са проучването на нагласите по отношение на приемната грижа, провеждане на обучения за бъдещи приемни родители, лобиране пред държавата за промяна на законодателството в подкрепа на приемната грижа.

В резултат от работата на центъра 65 доброволци ще бъдат обучени по въпросите на приемната грижа. Очаква се годишно да бъдат консултирани около 60 семейства, желаещи да приемат дете, лишено от родителски грижи. От БЧК планират в информационните им кампании да участват близо 7 000 души.

Дейността на центъра е част от реализирането на проект "Програма за предоставяне на услуги и подкрепа на деца и млади хора, напускащи социалните институции". По проекта се работи във всички 28 области на страната и дейността ще приключи в края на 2014 г.

Целта на проекта е да се изведат децата от социалните институции и да се осигури подкрепа за успешната им интеграция в обществото. Усилията са в две посоки - разпространяване на информация за приемната грижа и създаване на Наблюдавано жилище за млади хора, напускащи социалните домове.

Водещи

Най-четени