Безплатни учебници за учениците със сензорни увреждания 01.03 | 20:41

По един комплект учебни помагала за всяко дете с увреден слух или зрение

От Христина Рафаилова

Държавата ще осигури за безвъзмездно ползване учебници и учебни помагала по специалните учебни предмети на децата и учениците от I до XII клас със сензорни увреждания – увреден слух или нарушено зрение.

Това стана ясно след измененията и допълненията приети от Министерския съвет в оставка в Наредбата за учебниците и учебните помагала.

Те ще дадат възмоност да бъде открита процедура по оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала по специалните учебни предмети.

Ще бъдат осигурени по един комплект учебни помагала по специалните учебни предмети за всяко дете с увреден слух и за всяко дете с нарушено зрение от подготвителна група; от I - IV клас; от V - XII клас. Определят се и нормативите на средствата за закупуване на посочените комплекти за едно дете от подготвителна група и за един ученик от I - XII клас.

Чрез утвърдения от Министерския съвет в оставка документ е предвидено средствата за адаптиране и отпечатване на брайлов шрифт на комплектите учебници и учебни помагала за учениците с нарушено зрение да се определят за всяка учебна година от министъра на образованието, младежта и науката, тъй като е различна сложността на адаптиране на учебниците и учебните помагала за съответните класове. 

Определена е и продължителността за ползване на учебниците и учебните помагала по специалните предмети за децата и учениците със сензорни увреждания.

Чрез утвърдения документ се регламентира и оптимизирането на процеса на събиране на информация за направените заявки и за сроковете на доставка на учебниците и учебните помагала.

Измененията и допълненията са с оглед на осъществяваната държавна политика за приобщаващо образование и за подобряване качеството на живот на хората с увреждания и за осигуряване на равни възможности.

Водещи

Най-четени