Бизнес ангели помагат да финансирате идеите си 21.02 | 12:25

От началото на кризата банките станаха предпазливи и трудно отпускат кредити

От Виолета Иванова

Всеки, занимаващ се с бизнес, знае, че в днешно време е много трудно да получиш пари, за да финансираш проекта си. А да не говорим да се финансира една идея, било тя и блестяща. След началото на кризата банките станаха доста предпазливи и внимателно разглеждат всеки проект.

Дори и да получи одобрение след това този проект трябва да се изплаща с години. Има ли и друг начин да финансирате идеята си?

Имате уникална идея? Трябват ви пари? Открий своя бизнес ангел!

Бизнес ангелът е физическо лице с натрупан опит и налични собствени средства, който инвестира в дялове на компании, най-често в ранните фази на тяхното развитие. Тези хора инвестират по лични и субективни причини, за разлика от институционализирани инвеститори, които се съобразяват с предварително установени правила.

Освен финансово ангелът подкрепя избраните проекти и със съвети, ноу-хау и контакти, необходими за успешното управление и реализацията на подкрепените компании и идеи.

Възможно ли е бизнес ангел да финансира просто една идея, а не разработена фирма?

Бизнес ангелът може да финансира идея. Той инвестира в човека, в предприемача, а не в идеята сама по себе си.

Какъв е размерът на сумата, която може да се получи от бизнес ангел?

Ограничение за размера на сумата няма. Типичният размер на инвестицията на един бизнес ангел е между 50 и 500 хил. евро. Ако проектът изисква повече пари, източник на средствата могат да бъдат няколко инвеститора.

На каква помощ от бизнес ангел би могла да разчита една стартираща компания?

Бизнес ангелът е наставник и ментор на стартиращото предприятие, а не само източник на капитали. Често пъти средствата, предоставени от ангелите, се наричат "умни пари”. Бизнес ангелите рядко инвестират само заради потенциалната финансова възвръщаемост. За тях е важно да могат да си партнират с мениджмънта на компанията, в която ще инвестират и да му оказват съдействие.

Ще бъде ли открадната идеята?

Бизнес ангелът подписва договор за това, че няма да злоупотребява с или да разпространява на трети лица информация, станала му известна при достъп до системата и проектите. Оказва се също така, че ако проектът представлява иновативна идея, която не се ползва от защита като интелектуална собственост и е уязвима, е добре да не се разкрива напълно.

Този начин на финансиране отдавна съществува в Щатите и в Западна Европа. В България обаче това все още не е установена практика, но все повече започва да набира скорост.

Най-четени