Борисов: Влагаме 2 млрд. лв. от контрабанда в пречиствателни станции 26.07 | 13:30

Премиер и екоминистър откриха нови ВиК съоръжения в Раковски и Ловеч

От Ростислава Иванова

Приходите в бюджета от контрабанда надхвърлят 2 млрд. лв. и те основно се влагат в строителството на пречиствателни станции с европейско финансиране. Това обяви днес премиерът Бойко Борисов при откриване на пречиствателната станция в община Раковски.

Традиционно за последните месеци заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева премиерът преряза лентата на поредната пречиствателна станция, построена със средства от еврофондовете и национално съфинансиране.

"С времето се натрупва доверие между Брюксел и нашите агенции и министерства. Аз съм убеден, че ще завършим годината с над 93-94% усвояемост - такава, каквато обещах преди няколко години. Изграждането на пречиствателни станции е хубаво, защото подобни проекти пряко отиват до хората, чрез тях се подобрява чистотата на водата, подобрява се инфраструктурата, а отпадните води не отиват в реките", каза Борисов, цитиран от Фокус.

От парите, които са влезли в държавата в следствие на борбата с контрабандата, са дадени и 107 млн. лв. на тютюнопроизводителите, 300-400 млн. лв. са насочени към общините, за да си оправят улиците, които не са били асфалтирани от десетилетия. "Само приходите от данъците са над 1 млрд. лв. от началото на годината, а от митниците са над 300-400 млн. лв., каза още той.

В новата пречиствателна система на Раковски са вложени близо 58 млн. лв. В последните дни Mинистерският съвет е отпуснал на общината и още 1 млн. лв. за асфалтиране на улиците, отчете Борисов. И похвали местната власт в Раковски, че е постигнала много за кратък период, за да усвои евросредствата по ВиК проекта.

"Оперативните програми са милиарди левове, които трябва да се усвояват, и България трябва да се възползва максимално от това. Досега са построени пречиствателни станции за по 80 до 100 млн. лв. и всяка седмица се открива нова и това ще продължи", изтъкна министър-председателят.

Екоминистърът Ивелина Василева пък допълни, че освен пречиствателната станция за отпадни води, в Раковски е изградена и 150 км канализационна мрежа. Със завършването на този проект се осигурява и превенция срещу наводнения в общината, изтъкна тя.

ВиК проектът е реализиран по Оперативна програма Околна среда 2007-2014 г. и обслужваща над 14 400 жители на града. По проекта е изградена 72,4 км канализационна мрежа, рехабилитирани са и 74,4 км от водопроводната мрежа, става ясно от прессъобщение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В резултат гражданите получават подобрен достъп до питейна вода, а заустването на отпадните води е екологосъобразно. Общият размер на инвестицията е 57, 9 млн. лв., като 45,7 млн. лв. от тях са безвъзмездна

Днес следобяд премиерът и екоминистърът ще присъстват и на официалното откриване на обекти по проект "Подобрение на водоснабдителната и канализационната система" на Ловеч", също изградени хо старата програма ОПОС, казаха още от МОСВ. Изградена е 6,3 км канализация, близо 6 км водопровод и новоизградено съоръжение за третиране на фосфорната замърсеност в съществуващата пречиствателна станция.

Общата стойност на инвестициятв Ловеч е 8,1 млн. лв., като над 6 млн. лв. от тях са безвъзмездна финансова помощ по ОПОС. След изпълнението на проекта свързаността към канализационната система става 100%. Прекратява се замърсяването на почвата, подпочвените и повърхностните води, както и на р. Черни Осъм.

 

Водещи

Най-четени