Българи от всички страни, обединявайте се и плетете мартенички 01.03 | 19:25

Благородна инициатива в помощ на онкоболни деца

От Филипа Тодева

Българи в няколко страни обединиха сили в плетенето на мартеници с благотворителна цел. Идеята им е да поставят рекорд за най-голям брой хора, които правят мартеници за 5 минути.  Средствата от продажбата на мартеници ще бъдат дарени за изграждане на Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания в Костинброд, предаде БНР. Инициативата има обединява хора от около 40 града от страната и българи в чужбина.

Годишно близо 200 деца се разболяват от онкологични заболявания. Пламен Белчев от Сдружението на родители на деца с онкохематологични заболявания каза, че институциите отказват да подкрепят усилията да се изгради Възстановителен център за лечение на деца в Костинброд. Необходими са 4 милиона и 500 хиляди лева: Правили сме многократно опити преди Нова година, когато се гласуваше бюджет 2014-та, имаше внесено предложение да се отпусне целева субсидия на община Консинброд за изграждане на възстановителния център. За голямо съжаление депутатите не прецениха, че това е от особена важност за децата на България.

Със средствата, събрани досега само от дарения, ще започне строителството на спортна площадка и градина на мястото, предвидено за възстановителния център за деца с онкохематологични заболявания.

Към инициативата "Най-много хора, правещи заедно български мартеници за пет минути в цял свят" се присъедини и Видин. В дунавския град 600 младежи, облечени в бели и червени тениски направиха "жива" мартеница. Ученици от 17 училища в Хасково, пък украсиха в бяло и червено всички дървета в центъра на града.  Третокласници в Симеоновград изработиха голяма мартеница Пижо и Пенда в човешки ръст, а на сградата на община Димитровград грейна 8-метрова мартеница, за която са били необходими 40 метра плат, 12 килограма вълна и 10 килограма дунапрен.

Водещи

Най-четени