България ще черпи европейски опит в хранителната промишленост 06.10 | 15:06

Сътрудничеството финансово и методологически се осъществява в рамките на програмата „Леонардо да Винчи“

От Ивайло Ачев

България ще се присъедини към Европейската харта за коопериране в областта на обучението на кадри в хранително-вкусовия сектор 2011–2014 година, съобщават от Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

В момента се водят преговори и е стартирала подготовката на документацията за подписването от българска страна на споразумение за включване на страната ни. Предвижда се подписването на документа да стане през ноември тази година.

Сътрудничеството е по отношение обучението на специалисти в хранително-вкусовата промишленост на територията на целия Европейски съюз. Основната цел е да се подобри квалификацията на специалистите. Партньорите обменят информация, специалисти, стажанти с цел развитие на европейското измерение на професионалното обучение чрез т.нар. редуване – преминаване през центрове за обучение и внедряване на знанията и уменията в предприятията и училищата, подкрепяне на мобилността на младите хора, насърчаване на членовете на европейската мрежа за развиване на реципрочност във взаимоотношенията, и заменяемост на самите учители и наставници.

Институциите, които ще партнират в проекта, са представители на държавни структури, представители на местни органи на властта, експерти, както и президенти на търговски камари. Браншови организации също са поканени за участие, като Федерацията на хлебарите и сладкарите в България вече се е включила. Тя ще подпомогне обмена на ученици от специализирани училища, подготвящи кадри в хранително-вкусовия сектор. Един от първите проекти, по които страната ни е проявила интерес за обучение на експерти след включване в европейската мрежа, е курс на обучение по програма ”Европейски посланик на качествените местни продукти".

Сътрудничеството финансово и методологически се осъществява в рамките на европейската научна програма "Леонардо да Винчи". От българска страна документът се предвижда да се подпише от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов.

Водещи

Най-четени