Българо-австрийски център за квалификация ще се бори с безработицата у нас 30.09 | 07:05

България има за цел до 2020г. да достигне заетост от 76% на населението

От Ивайло Ачев

Българо-австрийски център за обучение и квалификация на кадри ще заработи в България. За това се договориха вчера (29.09.11) министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и Рудолф Хундсторфер, министър на труда, социалните въпроси и защитата на потребителите на Австрия, съобщава пресцентърът на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). 

Центърът ще осигурява добре подготвена и квалифицирана работна ръка за австрийския бизнес, който инвестира в България. Обектът ще бъде изграден по подобие на функциониращите пет българо-германски центрове за професионално обучение във Смолян, Плевен, Стара Загора, Пазарджик и Царево.

България си постави амбициозната цел до 2020г. да достигне заетост от 76% на населението на възраст 20-64г, каза пред присъстващите министър Младенов. Той очерта повишаването на участието на младежите на пазара на труда и съкращаването на периодите им на безработица като основна задача на политиката по заетостта.

По даннни на МТСП към момента в обучение чрез ваучери са включени над 53 хил. заети лица. През настоящата година в обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация са включени 23 170 безработни лица. До момента е осигурена субсидирана заетост на над 20 000 души със средства по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси” и на 35 000 души със средства от държавния бюджет, допълни министър Младенов.

Водещи

Най-четени