Българо-македонски патрули охраняват държавната ни граница 08.09 | 12:35

Съвместните патрули са сред най-добрите охранителни практики в Шенгенското пространство

От Деляна Петкова

Създаването на съвместните патрули са резултат от споразумението, което вътрешните министри на България и Македония подписаха на 21 февруари тази година.

Основните задачи на съвместните патрули са предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления и нарушения, разкриване на извършители, обмен на опит и информация по наблюдението и контрола на общата държавна граница.

Излъчването на съвместни екипи е сред най-добрите практики по охрана и контрол на границите в Шенгенското  пространство. Предстои подготовка за работа и на съвместни българо-сръбски патрули по общата граница.

Първият патрул, в чийто състав има един български и двама македонски гранични полицаи, получи своя инструктаж в Регионалния център за гранични работи "Изток” в Делчево, който е аналогична структура на Регионална дирекция "Гранична полиция” – Кюстендил.

След това патрулирането беше осъществено на македонска територия в района от 66 до 69 гранична пирамида, разказват от министерството. Следващият патрул ще бъде на българска територия и ще се състои от двама български и един македонски гранични полицаи.

Преди започването на реалната дейност граничните полицаи от двете страни на границата имаха съвместно обучение за нормативната уредба на двете страни.

Водещи

Най-четени