Българче ще даде името си на един от сателитите на Galileo 07.04 | 15:55

ЕК прави конкурс за детски рисунки, а победителите ще дават името си на сателитите

От Деляна Петкова

Европейската комисия обяви конкурс за рисунки, чиято цел е да се повиши интересът на децата към Космоса. Отличилото се с най добра рисунка дете от всяка държава-членка ще даде името си на спътник от Galileo.

Програмата е европейски проект в областта на спътниковата навигация. Същността му е реализирането на глобална система за спътникова навигация по подобие на GPS. Цялата мрежа ще бъде от 30 спътника, които поетапно ще бъдат извеждани в орбита.

Първите два спътника ще бъдат изведени в орбита през септември и ще носят имената на спечелилите деца от Белгия и България. Редът, в който имената на децата ще бъдат давани на спътниците, се определя по азбучен ред според изписването на имената на държавите-членки на техните национални езици.

Конкурсът е отворен за участие на деца на възраст от 9 до 11 години.

От 10 април до 31 май децата, живеещи в Белгия и България и родени през 2000, 2001 и 2002 година, се считат поканени да направят рисунка, свързана с Космоса и аеронавтиката, да я сканират или да я заснемат с цифрово устройство и да я качат на създаден за тази цел уебсайт – http://www.galileocontest.eu/, който ще бъде активиран на 10 април. Тричленно национално жури ще избере най-добрата рисунка.

Същият регламент на конкурса ще бъде спазен и в останалите 25 държави-членки, където началото на конкурсната надпревара ще бъде поставено на 1 септември и тя ще приключи на 15 ноември 2011 година.

Водещи

Най-четени