В Балчик ще пазаруват на възрастни хора 15.02 | 15:51

Възрастните хора ще могат да разчитат на помощ и когато имат работа в административни институции или искат да отидат до здравно заведение

От Кремена Бедерева

В Балчик ще бъде разкрито звено за услуги по домовете на възрастни хора, които трудно се обслужват сами. Новата структура към Домашния социален патронаж се изгражда по проекта "Да протегнем ръка за помощ" и ще ползва над 143 000 лева от Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", съобщиха от общината.

Звеното ще поеме грижите за 50 възрастни, сред които и хора с трайни увреждания, за които има риск да изпаднат в социална изолация. Потребителите ще могат да ползват почасови услуги - пазаруване на хранителни продукти и лекарства, почистване на жилището, поддържане на личната хигиена и други.

Възрастните хора ще могат да разчитат на помощ и когато имат работа в административни институции или искат да отидат до здравно заведение. В рамките на проекта сред безработни ще бъдат наети 20 души, които ще бъдат обучени за санитари, домашни помощници, сътрудници за социални дейности.

Звеното за почасови услуги трябва да заработи от 1 април.

Водещи

Най-четени