В Бургас повишават хигиената в детските заведения 03.08 | 15:21

Повод за реакцията са зачестилите в последно време случаи на хранителни натравяния

От Андриян Георгиев

Общинската администрация в Бургас е издала заповед за повишаване контрола на хигиената в помещенията и качеството на храната, предлагана в детските заведения на територията на общината, съобщават от пресслужбата на община Бургас.

Повод за реакцията на общината са станали зачестилите в последно време съобщения и случаи на хранителни натравяния и стомашно-чревни инфекции на деца, които са на почивка по черноморските курорти.

В заповедта е посочено да се поддържа високо ниво на хигиена във всички помещения на детските заведения, да се следи срока на годност при приемане на хранителните продукти и задължителните за всяка доставка документи, да се спазват стриктно грамажа на приготвената за децата храна и наредбата за здравословното хранене на Министерството на образованието.

Разпореждането е с превантивна цел, а изпълнението му е възложено на директорите на ОДЗ и ЦДГ на територията на община Бургас.

"Периодично ще правим изненадващи проверки в детските заведения и директорите, които проявяват немарливост при поддръжка на хигиената или качеството и годността на храните, ще бъдат санкционирани”, категоричен бе кметът Николов.

Водещи

Най-четени