В Добричко лекуват деца с конна езда 21.06 | 18:55

Ще бъде изготвен и график за конните занимания за деца със специфични потребности

От Кремена Бедерева

Започнала е дейност за организиране на възможност деца със специфични потребности от Добричка област да посещават конна езда като вид терапия. Това съобщиха представители на различни социални институции в района – Домове за деца, лишени от родителски грижа, с умствени и физически недъзи, както и отдели и дирекции, чиято дейност е насочена към грижа за детето, предаде агенция "Фокус”.

На този етап е изготвен регистър на децата с церебрална парализа в областта, какъвто досега не е имало. В Добричко тези деца наброяват 61, а 48 с тази диагноза се отглеждат в специализирания дом в село Крушари.

Дългогодишна мечта на родителите на тези деца е да се създадат условия за този вид препоръчителна терапия и вече са започнали първите стъпки към осъществяване на идеята. Предвидени са срещи със собственици на конни бази на територията на областта и с представители на общинските администрации за оказване на съдействие за транспортиране на нуждаещите се деца.

На по-следващ етап ще се проведат срещи със самите деца, потребители на социалната услуга, и техните родители. Ще бъде изготвен и график за конните занимания.

Работна група от специалисти в Добрич е предложила още една идея за осъществяване в помощ на децата със специфични потребности и техните семейства – създаване на организация за провеждане на хидротерапия на деца с церебрална парализа, като ще се използват водните бази в Добрич и кк "Албена”.

На този етап специалистите в града отчитат голям недостиг на педагози за работа с деца с увреждания – олигофренопедагози, специалисти по девиантно поведение, логопеди, психолози и други. По информация на Жанета Русева, директор на РД "Социално подпомагане” в Добрич, към момента в района има 25 приемни семейства, като само две от тях са доброволни, останалите – професионални. Тази тенденция е коренно противоположна например в Англия.

Това казаха по време на срещата участниците в работна делегация, която се завърна от посещение в Англия, където са били представени модели на деинстутионализиране при обгрижването на деца – изоставени или със специфични нужди. Там в този род социални услуги е много разпространено доброволчеството, като там има и различни механизми за неговото поощрение.

В Добрич има един Дом за деца, лишени от родителски грижи "Дъга”, Дом за медико-социални грижи за по-малки деца и още две специализирани институции в селата Крушари и Овчарово. Тепърва в областта ще се създава база данни за деца със специфични нужди, за да могат в един по-нататъшен период да бъдат разработвани нови модели на социални услуги, предвид необходимостите, услуги, които да са в полза на самите малчугани и на техните семейства.

Водещи

Най-четени