В Долни Лозен откриха жилище за младежи, напускащи институциите 24.01 | 14:52

В жилището ще се настаняват 12 младежи за срок от 3 месеца до една година

От Андриян Георгиев

В село Долни Лозен днес (24 януари) беше открито новоизграденото Наблюдавано жилище за млади хора, напускащи социалните институции.

В жилището ще се настаняват 12 младежи, за срок от три месеца до една година, които ще имат възможност да изграждат умения за самостоятелен живот, да се включат в различни образователни курсове и обучения, дейности на Българския младежки Червен кръст и др.

Общата стойност на зданието възлиза на близо 200 хил.евро. 

Младите хора ще бъдат подпомогнати от доброволци и специалисти в намирането на работа. По този начин ще бъде стимулирано тяхното социално включване, самоинициатива и формиране на способност за поемане на отговорности.

Целите на проекта се основават на мисията на Българския Червен кръст за подкрепа на уязвимите хора,  саморазвитие на общностите и за повишаване на тяхната устойчивост на неблагоприятни социални фактори.

Жилището е част от проекта "Социална програма за предоставяне на услуги и подкрепа на деца и млади хора, напускащи социалните институции", финансиран от фондация "Велукс" - Дания и подкрепен от Международната  федерация на Червения кръст и Червения полумесец, зона "Европа".

На откриването присъстваха Сергей Игнатов, министър на образованието, и Христо Григоров, председател на Българския червен кръст.   

Водещи

Най-четени