В Плевен строят първата велосипедна алея 19.10 | 13:35

Алеята ще бъде с дължина 2 км, с две платна, осветление, светофарни уредби, мантинели и други съоръжения

От Кремена Бедерева

В Плевен започна строителство на първата велосипедна алея, която ще свърже централния площад "Възраждане" със защитената местност "Парк Кайлъка". Началото бе дадено от и. д. кметът Огнян Цанев и ученици, членове на Градския младежки парламент.

Алеята ще бъде с дължина 2 км, с две платна, осветление, светофарни уредби, мантинели и други съоръжения, необходими за безопасността на велосипедистите. Ще бъде пусната в експлоатация в началото на пролетта. За целта са отделени 670 хиляди лева.

Цанев посочи, че алеята е едно от 12-те главни велосипедни трасета в областния град. Останалите 11 ще бъдат строени със средства по ОП "Транспорт" от 2012 до 2014 година. Те са на стойност 3,5 млн. лв., с обща дължина 20 км, като ще свържат всички квартали, двете индустриални зони с централната градска част и парка "Кайлъка".

За програмния период 2014-2020 г. общината е готова с проекта за изграждане и на второстепенната велосипедна мрежа с дължина 23 км, която ще обхване вътрешнокварталните улици. Средствата ще бъдат осигурени по ОП "Регионално развитие".

Предвидени са пет местостоянки, от които чрез автомат ще могат да се вземат срещу заплащане велосипеди под наем - за час, два или за цял ден. Малки велосипедни паркинги ще има пред основните административни сгради и пред училищата.

"Надяваме се в бъдеще благодарение на проекта велосипедът да стане много по-масово транспортно средство в Плевен", каза Цанев.

Водещи

Най-четени