В парка "Златни пясъци" монтират видеокамери за птици и къщички за прилепи 27.07 | 08:25

Изграден и оборудван е нов заслон-информационен пункт близо до Аладжа манастир

От Андриян Георгиев

Предстои в природния парк "Златни пясъци" да бъдат монтирани седем камери, които ще позволят наблюдение на птици в реално  време, съобщи днес директорът на парка Юлия Тумбаркова. По  думите й ще бъдат поставени и каменни къщички за прилепи, което  ще осигури спокойствие за крилатите бозайници. Новостите ще бъдат осъществени в рамките на проект по  оперативната програма "Околна среда" на стойност 405 хиляди  лева.

Тумбаркова уточни, че в момента очакват одобрение от  институциите за монтирането на камерите. Къщичките за прилепи ще бъдат поставени през есента. Тумбаркова отчете днес и изпълнението на проект за 889 143  лева, който започна преди три години. Възстановена е черната  елша в парка. Засадени са 900 фиданки на площ от три хектара. 

Изграден и оборудван е нов заслон-информационен пункт близо до  Аладжа манастир. В рамките на проекта е подобрена туристическата инфраструктура в парка, изградена е и дървена площадка за  орнитологични наблюдения. Проектът е осъществен в партньорство с Регионалната дирекция по горите и Регионалната инспекция по околната среда и водите  във Варна, допълни Тумбаркова.

Тя уточни, че предстоящите през  есента дейности на практика надграждат вече изпълнения проект.  Тумбаркова съобщи още, че утре управата на парка ще подпише нов  договор по оперативната програма "Околна среда". Проектът е  свързан отново с опазването на биоразнообразието в района и е на стойност 2,8 милиона лева. 

Водещи

Най-четени