Великденско изложение в националния Музей “Земята и хората” 02.04 | 15:38

Великденско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

От Беатрис Николoва

От 3 до 5 април в Националния Музей “Земята и хората” ще се проведе Великденско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – в рамките на традиционните „Дни на минералите”.

Участие са заявили над 60 изложителя: фирми и колекционери на минерали и скъпоценни камъни; авторски изделия с минерали: авторски бижута, природни картини, сувенири.

Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях. За колекционерите ще се предлагат разнообразни минерали от български находища, с които страната ни е известна. Ще има редки и екзотични минерали, образци с изключителна класа от цял свят, от световно известни находища в: Южна Африка, Заир, Намибия, Малави, Мадагаскар, Танзания, Мароко, Индия, Пакистан, Русия, Боливия, Конго, Бразилия, Мексико, Австралия, Англия и други.

Със свои колекции, полезни за ученици и студенти, ще участват 2 университета: Минно-геоложкият и Нов Български.

За децата

Специално за изложението: „Треска за злато”

През трите дни на изложението в Интерактивния кът на музея ще се правят демонстрации за промиване на злато от речен пясък. Заниманията ще се водят от любители – колекционери на минерали - членове на Форум за съкровищата на България.

Заниманията за деца са в рамките на пролетните ваканционните игри, които музеят организира. Целта е любознателните деца да могат да опознаят богатствата, които природата ни е предоставила и да се научат да добиват злато така, както са го правили народите, населяващи земите ни в древността. Децата сами ще се опитат да „хванат хитрите златинки”. Ще научат какъв път изминава златото от находищата си, колко търпение и умения се изискват докато се стигне до ювелирния му блясък .

Може да бъде посетен и Геоложкия кът за деца. Разнообразните му модули са адаптирани за деца от всякаква възраст. В него ще се запознаят с царството на минералите и ще разгадават тайните на планетата ни.

Най-успешно представилите се участници ще получат награди от образователния телевизионен канал Da Vinci Learning.

Входът в музея по време на изложението ще се извършва с билети от 1 лев.

Водещи

Най-четени