Велико Търново с нови и обновени паркове 01.07 | 14:27

Европейски проект за близо 4,5 млн. лв. ще изпълни община Велико Търново

От Станимира Колева

Днес в община Велико Търново се сключиха договори между общината и фирми изпълнителки за строително-ремонтни дейности на парковете в града.

Общината спечели проект за "Повишаване качеството на живот чрез подобряване на физическата среда на територията на община В. Търново" през юни 2010 г., който се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет.

Стартирането на проекта, който е на обща стойност 4 445 999,13 лв., е забавено поради избора на изпълнители и доуточняване на приоритетните дейности.

От общината съобщиха, че европейският проект ще се извърши в два етапа - парково обновление и озеленяване, което се предвижда да приключи през есента на тази година, и облагородяване на кв. "Кольо Фичето" (Триъгълника), изграждане на рампа за хора с физически увреждания в сградата на общината и ремонт на фасадата на същата сграда - до края на 2011 г.

Част от изпълнението на проекта включва цялостно обновление на градските паркове "Дружба", "Кольо Фичето", "Марно поле" и "Майка България", както и създаването на два нови парка - "Руски гробища" (кв. "Бузлуджа") и "Акация" (кв. "Картала"). Предвижда се озеленяване и обновление на алеите, изграждане на нови детски площадки и поставяне на енергоспестяващо парково осветление.

Строително-ремонтни дейности ще се извършат и по водната каскада в парк "Дружба" още този месец, които обаче няма да пречат на нормалното протичане на Международния фолклорен фестивал, заяви кмета д-р Румен Рашев.

Ремонтите по парк "Руски гробища" ще започнат по-късно поради проблеми с регулационния план на участъка, който беше изменен при построяването на пътния възел с кръгово движение в близост.

Фирмите изпълнителки, които ще започнат ремонтни дейности в първия етап на проекта, са: "Инвестстрой" ЕООД - осъществява строителен надзор и инвеститорски контрол, "Екострой - Трявна"ООД - парк "Руски гробища", "Стройко" ЕООД - парк "Колю Фичето", "Хит" ООД - парк "Дружба", "Ремстрой Инвест" ЕООД - парк "Майка България", ЕТ "Пролет" - парк "Акация".

Водещи

Най-четени