Вероятен пробив срещу еболата! Изпитват ваксини в Германия 11.11 | 10:36

30 доброволци ще се подложат лечение

От Цанка Донкова

Ужасът от вируса на ебола обхвана цял свят. До момента хиляди хора загубиха битката с болестта, а спасилите се са малцина. Ежедневно учени и лекари търсят вариант да се преборят със страшния вирус. Изглежда усилията скоро ще бъдат възнаградени, тъй като борбата с ебола мина на следващия етап. Изследователи от клиниката към Хамбургския университет са започнали първите изпитания върху хора на ваксина срещу ебола, предаде DPA.

Ваксината, доставена от Световната здравна организация, ще бъде изпитвана върху 30 доброволци в продължение на идните 6 месеца. Досега тестове върху животни са били успешни.

Лекарите уверяват, че няма опасност хората, които участват в изпитанията, да се заразят с вируса на ебола. Ако тестовете са успешни, ваксината може да се използва през есента на 2015 г.

Учените се надяват, че ваксината, наречена rVSV-ZEBOV, може да гарантира защита срещу вируса на ебола след приемане на една единствена доза. Учените се надяват да се потвърди, че ваксината може да предотврати болестта, ако се приложи незабавно след началото на заразата с ебола, допълва БТА.

Водещи

Най-четени