Вижте Шабленския фар в Деня на отворените врати 20.08 | 10:31

Туристите ще бъдат допуснати до първата площадка на фара, където ще се запознае с историята, светлинната характеристика и оптиката на съоръжението

От Кремена Бедерева

Туристи ще могат да посетят Шабленския фар - най-стария по българското Черноморие, в Ден на отворените врати на 23 август, съобщиха от общината, която организира проявата със съдействието на командването на Военноморските сили.

Шабленският фар, който е копие на прочутия Александрийски фар, официално е открит през 1857 година. Историците предполагат, че тогава само е възстановен, а кулата му е издигната в навечерието на Руско-турската война през 1768 година.

Проучвателите посочват, че нос Шабла още в древността е бил важен навигационен ориентир и през пети век преди Христа в района е била поддържана огнева стража. Шабленският фар е най-източната точка на страната, кулата му се извисява на 32 метра и хвърля светлина на 17 мили в морето.

В Деня на отворените врати туристите ще бъдат допуснати до първата площадка на фара на около шестия метър, където мултимедийна презентация ще ги запознае с историята, светлинната характеристика и оптиката на съоръжението, поясни Илиян Христакиев, главен експерт по културно-историческо наследство в общината. За спомен от историческия паметник туристите ще могат да си купят сувенири.

Тъй като фарът е военен обект, посетителите трябва да носят личен документ, предупреждават от общината. Предстоящият Ден на отворените врати е последният за туристическия сезон след два дни на свободен достъп през юли и в началото на август, когато за часове в съоръжението са се изкачили повече от 280 летовници.

Водещи

Най-четени