Втори транш с безплатни храни за социално слаби 27.11 | 16:34

Продуктите са по програма "Благотворителност"

От Десислава Маданска

Хората в неравностойно положение ще могат да получат втората част от хранителните продукти, раздавани от Българския червен кръст (БЧК). Полагащите се безплатни стоки ще бъдат раздавани в периода от 2 декември 2013 г. до 15 януари 2014 г. Хранителните продукти са по програма "Благотворителност", съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

Пакетите за всеки човек ще включват по 2 кг ориз, 5 кг захар, 5 л олио, 1 кг фасул, 2 кг леща, 1 кг конфитюр, 2,5 кг мед, 900 г обикновени вафли и 1 кг картофено пюре.

Пакетът от безплатни храни може да бъде получен в пунктовете на БЧК в цялата страна.

Право на безплатни храни имат 8 целеви групи, които са определени от Агенцията за социално подпомагане.

Това са хората, получили помощи за отопление през последния отоплителен сезон, тези, чийто доход не надвишава официално определената линия на бедност; на които е отказана помощ за отопление за настоящия отоплителен сезон; майките (осиновителки), получавали през 2012 г. месечни помощи за дете до една година; хората, получили през изминалата година месечна добавка за дете с увреждания.

От програмата могат да се възползват и семействата, които през изминалата година са взели еднократна помощ за покриване на част от разходите в началото на учебната година; лицата, които се грижат за хора с увреждания и са участвали в дейността "Личен асистент" на Националната програма "Асистенти на хора с увреждания"; получилите еднократна помощ, както и ветерани от войните, чийто доход не надвишава официално определената линия на бедност.

От помощта ще могат да се възползват и хората, които не са взели своите пакети с храна през първия транш. Те ще могат да получат цялото полагащо им се количество продукти по време на второто раздаване.

Водещи

Най-четени