Във Великобритания работят за по-добър живот за хората с деменция 15.08 | 14:37

От заболяването страдат над 750 хил. британци

От iNews.bg

Британското здравно министерство организира национални състезания, които ще доведат до разработването на идеи за продукти, облекчаващи живота на хората с деменция. Екипите, които ще участват в състезанието, ще си поделят по 360 хил. паунда, допълват здравните власти.

Идеята на Министерството е пет екипа да се опитат да разработят нови продукти, работещи прототипи и бизнес модели. Изследователите имат срок от пет месеца. Приканени за участие са експерти от различни области – инженери, дизайнери и социални предприемачи. Някои от тях вече имат някаква идея, допълват от Министерството на здравеопазването.

"Деменцията е един от големите проблеми в страната ни. В момента засегнати от заболяването са 750 хил. души, а прогнозите са че, през следващите 30 години броят им ще се удвои", коментират от Министерството.

Деменцията е неврологично заболяване, което се характеризира с липса на концентрация и влошаване на умствените възможности на страдащите. Болестта на Алцхаймер е една от формите на заболяването.

Водещи

Най-четени