Във Враца ще носят храна по домовете на възрастни 21.03 | 12:48

Звено за социални услуги в домашна среда за хора с увреждания, включително деца, и за самотно живеещи възрастни започва работа в града

От Кремена Бедерева

Звено за социални услуги в домашна среда за хора с увреждания, включително деца, и за самотно живеещи възрастни започва работа по проект на община Враца, финансиран от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Проектът в размер общо на 246 947 лева бе представен днес от общинската администрация. По него към общинското предприятие "Социални дейности" ще бъде изградено специализирано звено от 37 социални работници, които ще предоставят услуги в домовете на 60 жители на община Враца.

Услугите са от комунално-битови до подкрепа и помощ в социалните контакти на потребителите, ще се извършват почасово и ще се планират съвместно според конкретните нужди на всеки, посочиха от общината. За предоставянето им ще се заплаща такса от 10 до 20 стотинки на час, която ще се определя в зависимост на доходите на потребителите.

Целта на проекта е да се подкрепят хората и децата с увреждания и на самотно живещите възрастни да повишат независимостта си в ежедневието, като се избегне настаняването им в социални институции, както и да се даде възможност на техните близки, ангажирани с грижи за тях, за професионална реализация. Продължителността на проекта е 16 месеца.

В момента комисия извършва подбор от общо 253 кандидати за социални и лични асистенти и на домашни помощници, които ще започнат работа към звеното от 1 април по трудов договор. Общо 309 са подадените заявления от хора, желаещи да получат новата социална услуга, посочиха от общината.

Водещи

Най-четени