Героят на Осоговската планина 28.02 | 08:51

Млад мъж спаси от глад жителите на планинските села в Кочериново

От Филипа Тодева

Любен Кастрев е само на 22 години, но за хората от планинските села от Кочериново – той е истински герой, защото в студените зимни дни е спасявал възрастните хора от глад и им е доставял лекарства.

В огромните преспи, през които дори специална техника не може да премине, младежът е успял и то със своя кон. БТА съобщи, че на няколко пъти Любен Кастрев рискувал живота си, но неотлъчно изпълнявал мисията си да снабди с най-необходимото блокираните в отдалечените махали на Осоговската планина хора.

"Това беше единственият начин. Ако не беше Любен и кончето му, тези хора можеше и да не изкарат зимата", смята кметският наместник на кочериновските села Цървище и Фролош Красимира Мутафчийска.

Почти всеки ден младежът изминавал средно по 20 км в планината, заедно с коня си, натоварен с провизии. При последната си доставка успял да премине за 12 часа над 30 км и да обиколи няколко от най-отдалечените махали в района, с 80 хляба на гърба на коня си Дорчо.

Самият той споделя, че последния път, когато достига до бедстващ, е премръзнал, но и спасеният се отблагодарява на спасителя си с обувки и топли дрехи. Досега младежът не е получил и лев за благородното си дело, но е горд и удовлетворен. Любен не иска да живее в града. "В града никой на никого не помага", смята той.  

Водещи

Най-четени