Готов е проектът за шумоизолацията на летището в Бургас 16.10 | 18:15

Специални екрани вече намаляват шума около надлез "Владимир Павлов" в Бургас

От Деляна Петкова

Община Бургас изготви проект за шумоизолираща стена край кв. "Сарафово". Съоръжението ще противодейства на шума от излитащите и приземяващи се самолети и от автомобилния поток, преминаващ по околовръстния път край квартала.

Проектът за строителството на шумозаглушителната преграда ще бъде предоставен на Летище Бургас за съвместно финансиране с общината и Агенцията "Пътна инфраструктура".

iNews припомня, че заради силния шум преди дни бяха забранени нощните полети на едно от най-големите европейски летища - в германския град Франкфурт на Майн. Забраната важи само за зимното разписание и ще влезе в сила от 21 октомври.

И докато шумоизолацията на летището още е на идейна фаза, от днес (16 октомври) изцяло реконструираният надлез "Владимир Павлов" в Бургас е допълнително оборудван с шумозащитни екрани, съобщиха от пресслужбата на общината, цитирани от БТА.

В този район има интензивен автомобилен трафик, от който потърпевши са жителите на ул. "Розова долина" в града. По тази причина и в проекта е било включено искането за поставянето на шумоизолацията.

Поставянето на екрани, които намаляват шума, е нормална практика в урбанизираните части в Европа. Тези съоръжения се поставят около натоварени пътни артерии и намаляват нивото на шумовото "замърсяване", което вреди на хората, живеещи наоколо.

Водещи

Най-четени