Дариха 932 кг конфискувано свинско на хранителната банка 01.08 | 17:59

Месото е от нерегламентиран превоз на 51 прасета

От Ралица Стоянова

932 килограма месо от източнобалкански свине беше дарено от областна дирекция по безопасност на храните в Габрово на Българската хранителна банка.

Месото е конфискувано при рутинна проверка на транспортно средство, след като е констатирано нерегламентирано транспортиране на 51 източнобалкански прасета, информират от БАБХ.

Животните са неидентифицирани - без ушни марки, и без документи по смисъла на Закона за ветеринарномедицинската дейност, който регулира превоза на живи животни на територията на страната. Прасетата са насочени за клане в регламентирана кланица. След потвърждаване чрез лабораторни изследвания, че е годно за консумация от хора, добитото близо 932 килограма свинско месо беше дарено на Българска хранителна банка.

За констатираното нарушение на водача на превозното средство е съставен Акт за установяване на административно нарушение за нерегламентиран превоз на живи животни.

На 16 юли 2012 година две социални кухни получиха дарение от трупно агнешко месо дарено от ОДБХ Ловеч. 164 килограма агнешко месо получи Българска хранителна банка като дарение от Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч. 

11 агнета получи "Мисия без граници”, която чрез своята социална кухня ежедневно готви и раздава храна на около 200 бездомни в София. Другата половина от дарението е използвано в продължение на няколко дни от социалната кухня към Първа Евангелистка църква, която осигурява хранително подпомагане на 70 до 100 души, предимно възрастни и социално слаби хора всеки делничен ден.

Мисия без граници и Първа Евангелска Църква са две от десетте организации които вече са преминали през процес на сертифициране от Българска Хранителна Банка, за да получават регулярно дарения като част от мрежата за хранително подпомагане. Повече информация за участие в тази мрежа може да намерите на http://bgfoodbank.org/?page_id=121.

Водещи

Най-четени