Две компании подписаха споразумението „Жена на борда“ 05.05 | 13:52

Документът е част от инициативата на комисаря по правосъдие Вивиан Рединг

От iNews.bg

Две компании – козметичната Guerlan и испанската консултантска FES Consulting, станаха първите, подписали инициативата за равни възможности "Жена на борда". Споразумението предвижда до 2015 година 30% от борда на директорите в компанията да бъдат съставени от жени. До 2020 година този процент трябва да достигне 40 на сто.

Инициативата за равен шанс за мъжете и жените начело на големи публични компании е на комисаря по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг. "Повече жени в бордовете е добро и за бизнеса, и за икономиката", коментира тя.

Рединг допълни още, че през март 2012 година или година след началото на инициативата, ще бъде направен преглед и установено дали споразумението има резултат.

По данни на ЕК само 12% от членовете на бордовете на големите компании в Европа са жени, а в 97% бордовете са председателствани от мъже. През последните години има някакъв напредък по отношение на равнопоставеността, но той е прекалено бавен.

През последните седем години броят на жените в управлението на големите европейски компании се увеличава с по-малко от половин процентни пункта годишно. С тези темпове поне още 50 години няма да има равно представителство на половете в бордовете на компаниите, отчитат още от ЕК.

Водещи

Най-четени