Деинституционализират дом за деца в София 27.04 | 11:28

Домът за медико-социални грижи за деца „Света Параскева” в София е включен в пилотен проект

От Кремена Бедерева

Домът за медико-социални грижи за деца "Света Параскева” в София е един от пилотните осем дома, в които предстои да се осъществят подготвителни дейности по извеждане на децата от институцията.

За целта е сформиран мултидисциплинарен екип от професионалисти, включващ представители на Отдел "Закрила на детето”, Регионална здравна инспекция, Общинска администрация, членове от екипа на дома.

Домът е включен в проекта "Посока семейство”, съобщиха координаторите на проекта. В хода на проекта се предвиждат дейности по актуализиране на оценката на потребностите на всяко дете, способността на биологичното семейство да отглежда детето си, работа по подготовката за извеждането на децата от институциите, както и обучение и преквалификация на опитните членове на персонала за работа новите интегрирани социални услуги.

Целта е да се определи най-подходящата форма на семейна грижа за всяко дете – връщане в биологичното семейство, настаняване при роднини, осиновяване, приемна грижа и при никакви обстоятелства преместването му от една институция в друга. Семейството е най-добрата среда за развитие на всяко дете.

От няколко години държавата поде политика, в посока най-добрия интерес на детето, насочена към подкрепа на семействата, и създаване на най-добри условия за развитие на децата и реализиране на техния пълен потенциал.

Една от тези конкретни стъпки е подготовка за преструктурирането на Домовете за медико-социални грижи за деца от 0 до 3 години започна в осем пилотни общини – Габрово, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, София, Русе и Търговище.

Проектът "Посока семейство” е с продължителност 32 месеца и ще завърши през юни 2014г. След приключването му, дейностите, които са били негов обект в пилотните общини, ще станат основа и приложим модел за деинституционализацията на останалите домове в страната.

Крайната и основна цел на проект "Посока семейство” е трайна деинституционализация на деца от 0 до 3-годишна възраст, настанени в ДМСГД. За постигането и се изисква да се изготви задълбочен анализ на сегашната ситуация, последователен подход в действията и създаване на цялостна концепция за развитие на иновативни здравно-социални услуги в общността. Всичко това, ще доведе до окончателно преустановяване на дейността на съответните специализирани институции за деца и ще предостави цялостен модел за подкрепа на деца в риск и техните семейства.

След приключване на проекта, дейностите, които са били негов обект ще станат основа и приложим модел при деинституционализацията на останалите ДМСГД в страната.

Водещи

Най-четени