Деца с епилепсия обединиха Левски и ЦСКА 26.05 | 16:40

За първи път във футболната история на България "сини" и "червени" се обединиха около благотворителната инициатива "Заедно за здраве", която набира средства за оборудване на Дневен център за деца с епилепсия в София

От Мариян Найденов

Когато има добра кауза, всичко е възможно - дори Костадин Стоянов от ЦСКА да купи официалния шал с химна на Левски. Това се случи по време на благотворителния футболен мач "Заедно за здраве", който се проведе днес в "Заимов Спорт" в София. Над 15 деца с епилепсия и техни приятели играха футбол заедно с професионални футболисти от Левски и ЦСКА.

За първи път във футболната история на България "сини" и "червени" се обединиха около благотворителната инициатива "Заедно за здраве", която набира средства за оборудване на Дневен център за деца с епилепсия в София.

Над 75 000 българи страдат от епилепсия, около 30 000 от тях са деца. Малките, които са с тежка форма на болестта, се нуждаят от специфични грижи и нямат възможност да правят обикновени неща, които за останалите деца са даденост - да учат, да играят и да общуват с връстници.

"В дневните центрове в България няма щатни места за лекари и по тази причина обикновено отказват да приемат деца с епилепсия, защото не могат да гарантират сигурността им", обясни Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ).

Освен това, малките с тази диагноза често се сблъскват със стигма и предразсъдъци, които допълнително затрудняват общуването им с връстници. Дневният център за деца с епилепсия е услуга, която липсва в страната ни и е крайно време това да се промени, посочи Веска Събева.

В центъра педагози, психолози и медицински лица ще подпомагат семействата на деца с епилепсия в процеса на тяхното отглеждане, обучение и социализация.

"Изграждането на Дневен център за деца с епилепсия е една благородна инициатива, която заслужава подкрепа и се надявам повече хора да станат съпричастни към нея", каза д-р Гюрай Ходжев, представител за България на Здравна организация "Аджъбадем", която е инициатор на кампанията.

"Днешната футболна среща с участието на футболисти от Левски и ЦСКА още веднъж доказва онова, в което твърдо вярваме в "Аджъбадем" - че здравето е кауза, която обединява, а не разделя", допълни д-р Ходжев.

В благотворителния мач се включиха Костадин Стоянов и Томаш Черни от ЦСКА, и Жоао Силва и Радослав Цонев от Левски.

Водеща на благотворителното събитие беше Десислава Банова, а рефер на мача - спортният журналист Петър Бакърджиев. Звездите от телевизионния екран дариха хонорарите си за каузата.

Професионалните футболисти сложиха подписите си върху официалната футболна топка на Nike, която бе продадена на благотворителен търг, а накрая се снимаха за спомен с всички желаещи.

Всичките събрани средства ще бъдат дарени на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) и ще бъдат използвани за оборудване на детския център. Инициативата се проведе с подкрепата на Столична община.

Водещи

Най-четени