Деца сираци представиха артистичните си умения из България 07.09 | 15:27

Нов вид дарителство осъществи първото турне на децата

От Андриян Георгиев

В последните дни на август приключи първото турне на артистичната група към фондация "Артист”. В него участваха 10 младежи от дом за деца лишени от родителски грижи "П. Р. Славейков” в София под ръководството на професионални актьори и танцьори, съобщават от фондацията.

Сцени на техните умения станаха хотели, читалища и площади в Северна България. Благодарение на нов вид устойчиво дарителство все още неналожилите се артисти имаха възможността да се почувстват като професионалисти и да обиколят Никопол, Златни пясъци и Кнежа и да направят 7 участия.

Програмата съдържаше пантомима, танцови уоркшопове, танцова анимация, карнавално шествие и музикално и техническо обезпечаване.

Турнето е част от програмата за устойчивост на социалното предприятие към фондацията и представлява нов вид социална услуга, която осигурява трудова заетост чрез артистични практики.

Стартът бе на 12 август в Никопол с фондонабирателната кампания по проект на сдружение "Агора”. За набиране на средства за полагане на плоча в памет на Филип Станиславов, който е автор на първата печатна книга Абагар – молитвеник с новобългарски езикови елементи, отпечатана в Рим.

В програмата на сцената на площада задачата на артистите бе да осигурят водещи и аниматори, които да забавляват публиката и да обезпечат технически сцената. Като завършек – да проведат карнавално шествие през целия град преобразени като приказни герои благодарение на гигантски кукли.

В курортен комплекс "Златни пясъци" програмата бе още по-тежка и отговорна. Престоят там продължи една седмица, в която младежите съчетаваха ваканцията на море с репетиции и усилена подготовка за вечерните прояви в хотелите. Пред гости от България и редица европейски страни артистите представиха невербалният спектакъл "Митът Пигмалион. Следите”, танцови уоркшопове по хип-хоп и ориенталски танци, бийтбокс, танцова анимация с разходка през различни музикални стилове, съпроводена с елементи от сценични облекла.

В Кнежа участията бяха в рамките на панаирните дни на града, като ангажиментите там бяха да бъдат осигурени водещи на концертните програми и да бъдат обезпечени технически изявите на сцената на площада.

Поради ниските хонорари за непопулярни артисти нито една от тези изяви нямаше да бъде възможна. "Ето защо е от изключителна значимост не само финансовата подкрепа, която получихме – за обезпечаване на разходите по транспорт и настаняване, а и тази на управителите и организаторите на събития – за предоставянето на сцена, на която да се изявят артистите”, казва Дамян Минков, председател на фондацията.

На проведената на 5-ти септември среща за отчитане на резултатите и изготвяне на планове за идния сезон бе установено, че турнето е достигнало до близо 1 000 зрители от различни възрастови групи и националности. Това надвишава заложените цели и дава надежди, че след като моделът е проработил веднъж, оттук нататък може само да се надгражда и развива.

Успехът от участията само мотивира младежите да се стараят още повече и да репетират по-усилено, за да може цялото изживяване да се повтори. Цецо, който създава музика с уста, т. нар. бийтбокс се закани, че ще заляга повече над английския език, за да може следващия път да заговаря чужденките. Снежка отчита, че са се сближили като екип и се радва, че се е запозала с толкова нови хора. На мнение е, че за да искаш, трябва да дадеш и се радва, че са съчетали почивка и работа в едно.

Тя е участвала в хип-хоп уоркшопа и е насърчавала гостите да научат нови стъпки и движения. Най-ценната похвала, която е получила, е от българка в Златни пясъци, която казала: "Не знам какво направихте, но накарахте мъжа ми да танцува. Страхотни сте!” Янко, който е DJ-ят на фондацията, е получил множество похвали за работата си и казва, че за първи път хората са ги приемали като театрална трупа, а не като деца от интернат.

Целият екип на Фондация "Артист” изказва сърдечни благодарности на българската софтуерна компания "Телерик” АД, която повярва в таланта на младите артисти и оказа безвъзмездна финансова подкрепа на техните сценични изяви.

Водещи

Най-четени