Доброволчеството у нас набира все повече привърженици 19.05 | 11:30

Узрели сме достатъчно, за да имаме закон за доброволчеството, смятат от благотворителни организации

От Ивелина Георгиева

Доброволчеството в България се развива все по-добре. Това каза изпълнителният директор на Фондация "Помощ за благотворителността в България" Елица Баракова по време на откриването на XI-те Дни на доброволчеството в Борисовата градина.

По думите й у нас вече има достатъчно възможности за доброволчески акции, а хората все повече ги търсят.

"Търси се не само физически труд, но и интелектуален труд. Много хора помагат в професионалното си качество като юристи, комуникатори на благотворителни акции и други", обясни Баракова.

Според нея може да се говори все повече за добри практики у нас, а това означава, че действително сме узрели, за да има и Закон за доброволчеството.

Баракова припомни, че такъв закон бе приет от 41-то НС и с него се регулира дейността на доброволеца, както и се дефинира доброволческия труд.

Трябва да се обърне внимание повече на фирменото доброволчество, защото то е доста силен мотив за участие на много хора в този процес, заяви тя.

Като положителна практика от другите държави може да се взаимства политиката на фирмите, в които работодателя отпуска 3-4 дни в годината на служителите си за доброволчески труд, предложи Елица Баракова.

Подобна практика са откритите XI-ти Дни на доброволчеството у нас, тъй като са насочени към фирмите и работодателите.

В рамките на доброволческите дни, които се провеждат на 18 и 19 май работодателите осигуряват възможността служителите им да не ходят на работа, а вместо това да доброволстват в полза на обществото като им осигуряват необходимите материали за този процес, обясни Баракова.

В дните на доброволчеството 11 години подред участват между 600 и 1000 души. И тази година се очаква да се включат над 600 доброволеца от 16 фирми в градовете София, Плевен, Сливен, Варна и Стара Загора.

В Борисовата градина в София доброволците ще почистват и плевят т.нар. Японска градина или по-познатото като езерото с лилиите.

В дните на доброволчеството служителите от български и международни компании дават своя принос за облагородяването на градската среда, залесяват, помагат в дневни центрове за деца и млади хора с увреждания и в други публични институции.

Водещи

Най-четени